Da Radioen ble født

[ivcs]
Type: article
Parent page: Radio Stasjonens Historie
[/ivcs]

Første gang når Lyd og Bilde kunne høres på radio bølger ble sendt i desember 1906 fra Brant Rosck i Massachusetts, hvor en Canadier ved navn Reginald Fessenden produserte en halvtimes snakk og musikk for tekniske observatører og radio amatører som kanskje hørte på. Mange andre eksperimenter ble også gjort noen år etterpå, men etter en kort stund ble det stopp en periode. På Vestkysten i USA begynte Charles Herrold å bruke en trådløs sender i forbindelse med sin radioskole han hadde i California rundt 1908. Herold ville snart gi avtalt lyd og musikk programmer til et få antall tilskuere som bestod av radio amatører. Det var på denne måten første Radio stasjon ble laget.

De fleste Industrielle nasjonene begynte radio sendinger i midten av 1920-årene i Frankrike, Russland begynte å kringkaste sendingene sine i 1922. Den første etter det i China. Og så ble Norge en av de 10 første landene som begynte kringkaste radiosendinger i 1925, etterfulgt av Japan, Mexico og Polen. Stasjoner overalt i verden begynte å måtte utfordre det samme problemene som vi har i dag, nemlig å underholde og holde på lytterne sine. Og hvordan de skulle holde Radiokanalen i gang økonomisk. Radio ble snart veldig populært, for man kunne begynne å plukke opp radiosignaler overalt nesten. NRK ble veldig populære da de startet sine sendinger i 1947.

Største Radio kanalen i Norge pr i dag er NRK P1, på andre plass ligger P4 etterfulgt av Radio Norge. Det er 2 millioner mennesker fra Norge som hører på P1 nesten hver dag. NRK har 14 radiokanaler i Norge og tilsvarer det tilsvarer en markedsandel på nesten 68%. Hvis vi også skal ta med nettjenester hører 9/10 på NRK hver dag. Nå i dag kringkastes radio bølger i forskjellige former, dette inkluderer FM og AM. Vi i Norge har tatt i bruk DAB, og har lukket FM nettet.