Historien om Kystradio stasjonene

[ivcs]
Type: article
Parent page: Radio Stasjonens Historie
[/ivcs]

Tjøme Radio var den første kyst radioen som ble tatt i bruk i Norge, og det var i 1906. Telegrafvesenet tok over dette i 1920 som da ble den første rene maritime kystradioen i Norge. Den aller første Kystradiostasjonen i Norge var Sørvågen radiotelegrafstasjon og Røst. Vi startet med prøvesendinger i 1903, det var da radiotelegrafi ble satt i gang mellom disse to stasjonene, og det var bare noen år etter at Guglielmo Marconi oppfant en måte på å sende trådløs telegrafi. 1 mai 1906 ble sambandet mellom Sørvågen og Røst offisielt åpnet, og korrespondansene for skip i 1908. Vi kunne i 1908 kommunisere via telegram med skip på sjøen og rekkevidden var veldig lang, det var satt opp radiostasjoner flere steder langs kysten i Norge fra Nord til Sør.

Senere i 1911 ble Spitsbergen Radio og Ingøy radio i Finnmark etablert som en kystradiostasjon og sambandsstasjon. Det ble samme år innført Radioplikt for alle skip som befant seg i Atlanterhavet. Før krigstiden og litt etter krigstiden skilte man mellom punktene til kystradiostasjonene og Radiostasjonene. Den sistnevnte stasjonen utgjorde majoriteten, som i utgangspunktet var landtelegrafstasjoner. Kystradio stasjonene hadde da sambandet mellom skip og land.

I 2003 innførte Norge det digitale systemet DOC (Distributed Operational Control) Det er basically et data og tale nettverk som er basert på Telenor ideer og spesifikasjoner. Dette gjorde det mulig for skip som hadde en VHF DSC radio å kontakte direkte til en annen mottaker med samme utstyr på land. Dermed var det ikke lenger behov for å ringe opp en kystradiostasjon for å overføre en samtale. Dette gjør det mye lettere i en eventuell krisesituasjon som da han i nød lett kan kople seg sammen med andre stasjoner for å øke bemanningen for hjelp. Telenor utviklet også VHF data som tilbyr sporing og E-post over data samband.